Winkelwagen 0 aantal
Totaal : 0,00 €
Jouw winkelwagen is leeg!
Produkt Bijwerken
  • Surpriseboxen Hond En Kat
image
image
image
image
image
  • Vleesworsten
  • Hond En Kat Blikvoer
image
image
image
image
banner
  • Hondenbrokken
banner
  • Kattenbrokken
image
image

 

11

 

Hondenbrokken geperst of geëxtrudeerd?

 

Geperste of geëxtrudeerd hondenvoer? Wat is het verschil tussen deze twee productievormen? Het grote verschil is de temperatuur tijdens het productieproces. Bij geperste brokken wordt het meel voorbehandeld met stoom om het daarmee door de matrijs te drukken. 

Dit gebeurt met relatief lage temperaturen tussen de 60-90° C. 

Het grote verschil is de temperatuur tijdens het productieproces. Bij geperste brokken wordt het meel voorbehandeld met stoom om het daarmee door de matrijs te drukken. Dit gebeurt met relatief lage temperaturen tussen de 60-90° C. Omdat de temperatuur lager is dan bij extrusie, is de schade aan de eiwitten, vitaminen en mineralen minder bij geperst voer. Het voordeel van extrusie is de gelatinering van het zetmeel in het voer, waardoor het beter verteerbaar is voor carnivoren. Om dit te ondervangen bij geperste brokken wordt bij Meadowfield vooraf gegelatineerd zetmeel gebruikt. 

Vorm

Een ander verschil is, dat bij geperste brok, de vorm meestal in staafjes of wafeltjes is. Dit is omdat het door de matrijs wordt gedrukt met kracht. Bij geëxtrudeerd voer gaat dit door een extrusie spuitkop of matrijs. Deze kan elke vorm hebben van bolletje tot vis vorm. Bij het extrusie proces wordt het meel met vocht gemengd en met een schroef door de spuitkop gedrukt. Dit proces gaat gepaard met veel hogere temperaturen dan bij het persen, meestal tussen de 120-140°C.

Wat gebeurt er in de maag?

De eigenschappen in de maag van de twee productiemethoden zijn ook zeer verschillend. Geëxtrudeerde brokken blijven drijven en zuigt zich vol met vocht. Dit heeft als positieve eigenschap dat het schrokkers eerder afremt, omdat er eerder een “vol gevoel” ontstaat. Negatief is dat de vertering langzamer gaat omdat het voer zich eerst vol moet zuigen en moeilijker uit elkaar valt. Dit maakt de combinatie van vers vlees voeren en brokken tegelijkertijd onverstandig. Geperste brokken blijven niet drijven en vallen langzaam uit elkaar. Hierdoor zijn alle voedingstoffen sneller beschikbaar, hetgeen de vertering gunstig beïnvloed. Omdat de geperste brokken zinken naar de onderkant van de maag, is deze brok uitermate geschikt om samen met vers vlees te voeren.

Wat moet ik nu geven aan mijn hond?

Een geperste brok is niet beter of slechter dan een geëxtrudeerde brok. Beide brokken hebben zo hun voordelen ten opzichte van elkaar. Het is voor van belang om te kijken wat voor soort hond je hebt qua gedrag en hoe deze reageert op de brokken.

 

soort brokken

 

Bezoekadres

Volg ons op Facebook